file Question LOVCI POKLADŮ

13 roků 10 měsíců zpět - 13 roků 10 měsíců zpět #18151 od traxxas
traxxas replied the topic: Re: LOVCI POKLADŮ
Koho zajímá historie, tak zde je velmi zajímavý test průbojnosti středověkých hrotů šípů (ne šipek z kuše ) na různé typy brnění. Jednoznačně, dle mého očekávání, vyhrála brigantina a těžký hrot.... :bye:

This attachment is hidden for guests.
Please log in or register to see it.

The Truth Is Out There

This message has an attachment file.

Poslední úprava: 13 roků 10 měsíců zpět od traxxas.

Please Přihlásit se to join the conversation.

• traxxas
  • Avatar uživatele traxxas Topic Author
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Více
13 roků 10 měsíců zpět - 13 roků 10 měsíců zpět #18089 od Lion
Lion replied the topic: Re: LOVCI POKLADŮ
JJ, Ag to je a zachovalá se suprovně ,docela jsi jsi mě ráno pobavil :) .ten podklad je papír běloučký jako sníh.To je to světlo ale už jsem to psal že je to foceno pod lampičkou.
Poslední úprava: 13 roků 10 měsíců zpět od Lion.

• Lion
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Více
13 roků 10 měsíců zpět #18083 od traxxas
Lion napsal:

To jsi se spletl ,to je obyčejná mince jenom to foto klame :) , tak zlatou minci tu jsem ještě nenašel a myslím že ani nenajdu.Lion

Obyčejná? Jak obyčejná? Kdyby nebyla alespoň Ag, tak by nebyla takto zachovalá.Alespoň Ag to musí být, ne?

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
13 roků 10 měsíců zpět #18080 od Lion
To jsi se spletl ,to je obyčejná mince jenom to foto klame :) , tak zlatou minci tu jsem ještě nenašel a myslím že ani nenajdu.Lion

• Lion
Více
13 roků 10 měsíců zpět #18079 od traxxas
Jo a ještě jednu věc musím dokončit, za odvahu to sem vložit ti musím fakt dát palec.....a ať se daří..... :good: :good: :good:

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
13 roků 10 měsíců zpět - 13 roků 10 měsíců zpět #18078 od traxxas
Pavel - Lion napsal:

Ahoj ,už se mě podařila i taková mince z Říma ,to je potom velká radost .Omluvte kvalitu fota je to foceno u stolní lampičky:-).
Spolupracuji s muzeem v Mikulově kde to předávám na zdokumentování.Lion

Tak to ti Lione gratuluji ke zlatému římánkovi a tiše slintám...fuj, naprskal jsem si do klávesnice..... :whistle: Copa je to za hlavu korunovanou a které století??? Je fakt, že vy tam na té Moravě máte na tohle větší štěstí, tam bylo k Římanům coby klackem dohodil. Tady u nás to bylo tenkrát "HIC SUNT LEONES"..a podle toho to s římskými nálezy také tak vypadá...... :cry: :cry: :cry:
PS:„Hic Sunt Leones – Zde jsou lvi“. Těmito slovy se v minulosti na mapách označovala tzv. „bílá místa“ – končiny prozatím nezmapované, kam dosud nevkročila lidská (resp. bílá) noha.

The Truth Is Out There
Poslední úprava: 13 roků 10 měsíců zpět od traxxas.

• traxxas
Více
13 roků 10 měsíců zpět - 13 roků 10 měsíců zpět #18075 od Lion
Ahoj ,už se mě podařila i taková mince z Říma ,to je potom velká radost .Omluvte kvalitu fota je to foceno u stolní lampičky:-).
Spolupracuji s muzeem v Mikulově kde to předávám na zdokumentování.Lion

Přílohy:
Poslední úprava: 13 roků 10 měsíců zpět od Lion.

• Lion
Více
13 roků 11 měsíců zpět #17919 od Pavel
Pavel replied the topic: Re: LOVCI POKLADŮ
Moc zajímavé, to se hodí . Díky za odkaz. :v:

• Pavel
Více
13 roků 11 měsíců zpět #17918 od traxxas
Kolik si lidé dříve vydělali a co si za to koupili......
http://finance.idnes.cz/cim-se-drive-v-ceskych-zemich-platilo-a-co-se-dalo-z-vyplaty-koupit-1cc-/bank.asp?c=A020211_135901_fi_osobni_mir

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
13 roků 11 měsíců zpět - 13 roků 11 měsíců zpět #17907 od traxxas
Pavel napsal:

Hezký, zajímavý - základ úspěchu je v dobrém fotografovi. A to Jirka je. :good:

Pavlíku, díky moc za pochvalu, samozřejmě to človíčka zahřeje, ale zároveň se trochu stydím..... :blush: :blush: :blush: Fotil jsem to v noci starým Panasonic-DMC FZ 50, v garáži, na stropě dvoutrubicová zářivka a za levým ramenem nahoře na zdi zapnutej halogen 150W, jako podložka list bílého papíru, žádné aranžování, jen jsem ty hilzny vždy nějak narovnal a cvak. Fotek jsem nafotil asi dvojnásobek a všechny vyšly, ale stejně jsem jich polovinu vyhodil. Foceno se stativem a na MAKRO s automatickým ostřením, myslím že bodovým. A tady-u MAKRA jsme u toho, proč starý Panasonic....u Canonu EOS 7D nemám optiku, která umí MAKRO....stativ samozřejmě kvůli únosnému ISO/čas... :blush: Kdybych měl Makrosklo k Canonu, to by bylo jiný žůžo.... :bye: :no:
Ještě pro ty, které to zajímá-nastavení fotoaparátu DMC FZ 50:
ISO : 100
čas : 1/4 s
clona : 3,2
blesk : NE
měření expozice : bodové
vyrovnání bílé : AUTO
program expozice: P
kompenzace expozice: 0
ostrost : silná
kontrast : normální
sytost : vysoká

The Truth Is Out There
Poslední úprava: 13 roků 11 měsíců zpět od traxxas.

• traxxas
Více
13 roků 11 měsíců zpět #17901 od Pavel
Pavel replied the topic: Re: LOVCI POKLADŮ
Hezký, zajímavý - základ úspěchu je v dobrém fotografovi. A to Jirka je. :good:

• Pavel
Více
13 roků 11 měsíců zpět - 13 roků 11 měsíců zpět #17897 od traxxas
PACHA MAMA
Aneb Matička příroda a její výtvory na ztracenkách
protože už opravdu dlouho nemůžu chodit hledat ze zdravotních důvodů a absťák mou maličkostí cloumá jak slon s polosuchým kmenem ve vyprahlé savaně, dočišťuji alespoň tu spoustu nálezů a snažím se je nějak zatřídit. Tak jsem také narazil i na tyto nábojnice RU, nalezené někdy v létě na místě bývalého cvičiště RU armády. A ejhle, co se z nich vyklubalo za umělecká díla vytvořené naší matičkou Zemí. Neodolal jsem a nafotil, protože mi připadají krásné a že mají své kouzlo. Už tehdy jsem je vzal domů, právě kvůli té jejich hloubkové korozi, v doufání, že by se z toho mohlo něco podobného vyloupnout. A podařilo se. Vím, že žádný zajímavý nález to není, ale jejich idilickému působením, jsem neodolal a řekl si, že se s vámi o to podělím. A proč Pacha Mama? Takto nazývají jihoameričtí indiáni svou Matku Zemi....a taktéž toto pojmenování má své kouzlo, takže svůj k svému, řekl jsem si.
traxxas
PS: prostě kouzlo nechtěného, ale docela s ambicemi na "umělecké dílo".....třeba se to bude někomu i líbit :wondering:

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
13 roků 11 měsíců zpět #17734 od traxxas
OETZI............ :v: :v: :v: pořád překvapuje..... :v: :v:
A ještě taková chuťovka pro ty, které zajímá historie a trochu něco o ní vědí.
Tady je novinka-poslední hypotréza o přeslenu....tak trošilinku můj článek (mnou publikovaný na jednom webu ), ale většina je převzatá.... :blush: ale už nevím odkud, jinak bych uvedl zdroj. Nechci být jako rychloprávníci ze z Plzně..... :laugh: :laugh: :laugh:

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
13 roků 11 měsíců zpět #17732 od traxxas
Tady vkládám pro zajímavost.
Asi se i najde někdo takový, kdo si to tady přečte a ohodnotí kladně tohle shrnutí časové osy pro území ČECH-rozuměj území ohraničené na západě Krušnými horami, na jihu Šumavou a Novohradskými horami, na severu Krkonošemi, Jizerkami a Sovými horami a to je tak všechno-na východ se hranice území pohybovaly co století...ba co, někdy i desetiletí...... :laugh: :laugh: :laugh: ale to je jen velmi hrubý nástřel území, protože to nelze v širokém časovém rozpětí vůbec vytýčit jednoznačně..... :cry:

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
13 roků 11 měsíců zpět - 13 roků 11 měsíců zpět #17730 od traxxas
Takže-předně-jako "účetní evidence" se nepoužívaly normální mince ale početní-viz, co jsem psal: "Z našeho pohledu je rovněž zajímavá existence početních peněz-nebyly to plnohodnotné směnné mince jako oběživo, ale fungovaly jako vedení účetnictví toho kterého obchodníka...."a nebylo to klasické účetnictví, tak jak ho známe dnes, alébržto pouze vnitro, pro potřeby toho obchodníka, aby věděl co a jak. Ty početní mionce jsou velmi podobné normálním, tehdejším, byly většinou menší a z obyčejného kovu, někdy vyfešákované, jindy strohé, takové žetony.Nejpoužívanější materiál na jejich výrobu byla asi měď-Cu a její slitiny.
Jinak jak píšeš o výměnném obchodu, to jsi přeskočil ne několik staletí, ale rovnou tisíciletí. Samozřejmě zaleží na destinaci, ale za římanů už žádný směnný obchod nebyl, až na výjimky v jejich koloniích a to většinou z nouze nebo u zaostalých osadníků, ale pod vlivem Říma se to velmi rychle měnilo-to mluvíme zhruba o cca 3.st př.kr.-00 l.p. I Kelti měli samozřejmě své mince a jaké krásné..A můžeme jít ještě dále do minulosti, až se dostaneme do středního laténu a tady zabrzdíme, protože tehdy-ano-se spousta obchodů odehrávala i směnným způsobem, ale i směnou za platidla. Pozdní latén už začínal ve větší míře platidla využívat.
Jo a daně???????? :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
Nikdo se s tebou nepáral-máš-nemáš-byl jsi v plusu, byly výnosy? Většinou to bylo stanoveno od tvých nemovitostí....pole atd....a předepsané dávky. Takže opět žádné úniky, ale myslím, že to bylo velmi nespravedlivé, bonita nebyla srovnatelná a ani kvalita osiva, nadmořská výška, povětrnostní podmínky atd atd.........prostě paušál. Tehdy se počítalo téměř se vším: pole, louky, les, rybníky, dobytek, včelstva,atd atd.....ale záleželo na kraji a vrchnosti... :blush:
No a kapitola pohádání se s rychtářem není vůbec jednoznačná. Jednak tehdy se velmi dbalo na morálku a pověst a bezúhonnost a od toho se odvíjely mezilidské vztahy, ale samozřejmě to nevylučuje šikanu.
Nezapomeňme na poddanství a robotu u poddaného lidu. Samozřejmě jinak na tom byli svobodní páni a leníci-tzv léhmanni.
Něco takového jsi chtěl slyšet a přečíst si? Fakt je toho spousty, ale tohle nemám z hledání, tohle znám díky tomu, že mě vždy historie zajímala...... :clapping: :laugh: :P :blush: :bye: :secret:

The Truth Is Out There

• traxxas
Více