file Question VOLANT A KŮŽE

12 roků 1 měsíc zpět #32999 od traxxas
traxxas replied the topic: VOLANT A KŮŽE

marselus napsal: Nečetl jsem všecky píspěvky,ale špinavé volanty jsem řešil na všech svých autech co jsem doposud měl a nejvíc se mi osvědčíly ty děcké vlhčené ubrousky z lídlu. Používám je už všude. Je až neuvěřitelné co dokážou nejen z volantu ,ale i ze špinavých ruk pokud nemáš po ruce vodu a mýdlo dostat a přitom je to položka za cca 40kč. Měl jsem volant jak potažený kůži tak koženkou a dokonce s tím teď čistím i takový molitanový co mám v partnerovi ;-) Stadartně je vozím v autě a v podstatě mi nahradily tekoucí vodu na cestách . Vozím i ve stromkovi ;-)

Díky za tip, :good: ale v tomto případě se nejednalo o "pouze špinavý" volant s potahem z kůže. Ale jak píšeš, nečetl jsi od začátku, tak to nemůžeš vědět. Nicméně, na klasicky špinavý to fungovat může, proč taky ne, že? No a LIDL občas nemívá špatné věci, občas ale taky jo... :) Jak kdy jak co, je potřeba vybírat a rozvážit, ale to dnes skoro u všeho..... ;-)

The Truth Is Out There

Please Přihlásit se to join the conversation.

• traxxas
  • Avatar uživatele traxxas Topic Author
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Více
12 roků 1 měsíc zpět - 12 roků 1 měsíc zpět #32988 od marselus
marselus replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Nečetl jsem všecky píspěvky,ale špinavé volanty jsem řešil na všech svých autech co jsem doposud měl a nejvíc se mi osvědčíly ty děcké vlhčené ubrousky z lídlu. Používám je už všude. Je až neuvěřitelné co dokážou nejen z volantu ,ale i ze špinavých ruk pokud nemáš po ruce vodu a mýdlo dostat a přitom je to položka za cca 40kč. Měl jsem volant jak potažený kůži tak koženkou a dokonce s tím teď čistím i takový molitanový co mám v partnerovi ;-) Stadartně je vozím v autě a v podstatě mi nahradily tekoucí vodu na cestách . Vozím i ve stromkovi ;-)

Nevěř ostnatému drátu, byť se stokrát tvářil jako stonek růže.
-Karel Kryl-

www.marselus.com
Poslední úprava: 12 roků 1 měsíc zpět od marselus.

• marselus
Více
12 roků 1 měsíc zpět - 12 roků 1 měsíc zpět #32981 od traxxas
Redhot: udělal bych to stejně jako ty, pokud bych tedy měl nějaký extra bližší vnitřní vztah k té peněžence. Po odmaštění barvu a potom ošetření kůže. Tady u toho volantu šlo řádově o daleko vyšší částky peněz, výměna řádově cca 10 000 a výše :-( A už se s tím nedalo jezdit, aniž by tě to nes*alo imrvere... ;-)
Petře: ty ubrousky Sonax věřím, že jsou dobré, ostatně jako dost věcí od Sonaxu, mají jen jednu OBR vadu. A to je to jejich balení, které nezabrání vyschnutí ubrousků od aktivní látky, zvláště v létě. Já mám nějaké v zataveném foliovém balení s chlopní se samolepou uprostřed a tak po vyjmutí napuštěného hadříku, vyfoukneš vniklý vzduch zmáčknutím a zase zalepíš tou samolepou.
No a cestovní balení desinfekce na ruce DETTOL
http://www.samoleceni.cz/8592326007815/dettol-antibakterialni-gel-50ml
je drahé jako čert, tak jsem koupil v lékárně na doporučení magistry dvě balení SANYTOL http://www.lekarna.cz/sanytol-dezinfekcni-gel-250ml/#utm_source=zbozi.cz
s pumpičkou, účinná látka je ta samá a můžeš si to malé balení klidně doplnit. ;-) ;-) :good:

The Truth Is Out There
Poslední úprava: 12 roků 1 měsíc zpět od traxxas.

• traxxas
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32976 od Petr Podařil
Petr Podařil replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Tak to je Traxi taky dobrá zkušenost s tím lihem, když už je to moc zapatlaný.
Pokud se to občas otře pravidelně a preventivně, tak na to bohatě postačují ty vlhčené ubrousky jak jsem psal ze začátku. Čistí a impregnují kůži. Na sedačky používám třeba od sonaxu, mají to na benzinkách a asi není problém to používat i na jiné kožené části.
http://www.vyvoneneauto.cz/vyvoneneauto-cz/eshop/13-1-Autokosmetika-SONAX/0/5/327-SONAX-Cistici-ubrousky-na-kuzi
A ty dezinfekce na ruce používám taky, to je fakt dobrý.

• Petr Podařil
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32973 od redhot
redhot replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Díky Traxxi za zveřejnění postupu. Já měl podobný problém s tím, že se mi začaly "ztrácet" rohy na mé oblíbené peněžence. Bohužel jsem nebyl schopný tento jev zastavit, myslím že ta degradace začíná ve chvíli, kdy se odře původní lak té kůže a ta potom vsákne cokoliv, třeba pot. Až budu příště řešit něco podobného, asi to odmastím lihem po tvém vzoru, a pak až to uschne, zkusím to napustit barvou na kůži.

• redhot
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32971 od traxxas
Jojo, asi tak to nějak je.. :) Jěště na doplnění dodám, že ten sprej na kůži po aplikaci zase funguje déle. :)

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32966 od Kokin
Kokin replied the topic: VOLANT A KŮŽE
No vidíš, jaký jsi experimentátor :-)

A ono to, že většina se zachovala stylem "jednu radu ti dám - poraď si sám", tak je možná z podobnýho důvodu jako já, že to prostě do doteď neřešila, takže nemá co poradit :-)
Ale jako většina věcí tady na foru - není důležité kolik lidí reaguje, ale kolik si to přečte ;-)

VSTROMKLUB.CZ administrátor.
www.gipro.cz - www.moto-doplnky.cz - www.1-bike.cz

• Kokin
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Více
12 roků 1 měsíc zpět - 12 roků 1 měsíc zpět #32965 od traxxas
No koukám, že najednou je zájemců, to by jeden neřek, teda vlastně řek, čekal jsem to.... ;-)
Nakonec jsem našel řešení:
- vyčistit a odmastit lihem-pořádně, nejlépe houbou na nádobí namočenou v lihu,nechat pořádně odpařit
-nakonzervovat impregnačním sprejem, kupodivu se lépe osvědčil ten na oděvy s memránou než na kůži-ten trochu lepí, asi má v sobě nějaké vosky, já aplikuji sprej vždy večer a druhý den rozleštím
-občas zkusím i takovou vodičku na ošetření kůže.
-Spolu s tím jsem začal používat cestovní balení tekuté desinfekce rukou, dá se koupit v lékárně. V té fázi, co jsem měl já, myslím, že to je důležité-protože mě pak lepily ruce i po vystoupení z auta ještě pěknou chvíli (hodně dlouhou chvíli, někdy i po omytí rukou).
Vtip je v tom, že ta kůže na volantu trpí snad nejvíc, ze všech kožených věcí, které nám slouží a s jejím ošetřováním si asi většina z nás hlavu neláme, ani jsem zatím nikde neslyšel, že by na to někdo upozornil, myslím ten volant. A že si po čase začne asi žít svůj mikrobiální život, o tom žádná a dochází k interakci, opakované-volant-ruka. No a to podle mě způsobí onu nepříjemnou lepivost, kterou jsem popsal. Takže je potřeba tomu zamezit. Lépe dříve než později. Potah je nyní skoro jako nový, používání je na něm trochu vidět (hlavně asi ty moje experimenty-trochu ho odbarvily), ale je to tak na 90% OK... :)
Takže shrnutí:
-alkohol-odmastí a vydesinfikuje
-zamezit kůži na potahu, aby do sebe nasávala pot-tudíž naimpregnovat
-impregnací současně omezíme stárnutí koženého materiálu
Pokud někdo ví o lepší impregnaci, tak ať to sem napíše. Po té impregnaci, podle použitého výrobku, se může stát, že kůže se stane na dotyk částečně lepivou i po rozleštění, třeba i 1-2 dny, ale poté se to srovná-to se stává po použití impregnace na kůži ve spreji.
Já jsem předtím dělal chybu, že jsem používal pouze ten líh a už nic. Vydrželo to vždycky jenom chvilku. Holt chyběla ta impregnace.
Tak kujoni, teď jsem Vám to prozradil,tak doufám, že až zase budu potřebovat poradit, tak se budete hlásit vostopéro.... ;-) ;-) :P

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32961 od MikeSplinter
MikeSplinter replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Přikláním se ke klukům ;-) taky by mě to zajímalo...

• MikeSplinter
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32960 od Kokin
Kokin replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Já jsem taky pro, ať to Jirka prozradí ;-)
Na staré Volvo jsem po prodření koupil kožený návlek, ale samozřejmě bylo to vidět na první pohled. Tak se takové tipy hodí - sem s ním ;-)

VSTROMKLUB.CZ administrátor.
www.gipro.cz - www.moto-doplnky.cz - www.1-bike.cz

• Kokin
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32959 od redhot
redhot replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Traxxi, nebuď jak holka a nenech se prosit :)
Co jsi na to vzal?

• redhot
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32958 od lobo6
lobo6 replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Stačí panák kvalitní Vodky, i Madonna si přeci pere kalhotky ve Vodce a ta o kvasinkách musí něco vědět :laugh:

• lobo6
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32953 od Rumy
Rumy replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Ale zajímá, zajímá... Tak to sem hoď, když už je tu to téma, jestli to neni tajný.

• Rumy
Více
12 roků 1 měsíc zpět - 12 roků 1 měsíc zpět #32951 od traxxas

Petr Podařil napsal: Ahoj Traxi, jen pro zajímavost, jak jsi dopadl stím volantem?

Petře, díky za optání.
Nakonec ani v servise si nevěděli rady s renovací potahu -jedině nový nebo přešít a tak jsem začal zkoumat sám.
Po předlouhých pokusech ve stylu pokus/omyl, jsem nakonec přeci jenom přišel na postup, jakým uvést kožený potah volantu do opět normálního nelepivého stavu. Nakonec to celkem dobře dopadlo, ale dost často jsem během pokusů trnul z obavy před zničením koženého origo potahu na multifunkčním volantu. Teď tu proceduru pravidelně opakuji, aby se nevrátil předchozí stav. Vzhledem k tomu, že to zde celkem nikoho nezajímá, tak pokud bys chtěl vědět jak na to, tak ti písnu SZ. Myslím, že to je důležité i u celkem nových aut, aby se nestalo to, co se stalo mě a stává se to často, v mém okolí, kdo má kožený volant, tak na to trpí cca 80% aut/lidí.

The Truth Is Out There

• traxxas
Více
12 roků 1 měsíc zpět #32945 od Petr Podařil
Petr Podařil replied the topic: VOLANT A KŮŽE
Ahoj Traxi, jen pro zajímavost, jak jsi dopadl stím volantem?

• Petr Podařil
Více
Moderátoři: Mates