Question Jaký benzín? N95 x 100 oktan
4 roků 4 měsíců zpět #53788
od zahadnytajemny
zahadnytajemny replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Že se kvalita benzínu na pumpách liší, vím. Já se snažím tankovat ideálně jen u Benziny a nejlépe u stejné, 2 km od bydliště. Nikdy jsem s kvalitou problém neměl. Na Slovensku je to od tohoto roku jinak než v ČR. Slovensko k tomu přistoupilo, aby plnilo celkově nějaké emisní normy EU. V ČR je zatím v součtu plníme díky jiným opatřením a tak jsme k tomu zatím přistoupit nemuseli. Bohužel si myslím, že to bude jen otázkou času.
Já jsem se zase vrátil k tankování Vervy 100. Ty ostřejší reakce na plyn jsou prostě znatelné (u předchozí motorky Suzuki Intruder M800 ten rozdíl byl minimální), a jak jsem zjistil, pro mě i trochu návykové. Zatím u ní asi zůstanu. Motor se s Vervou 100 zvláštně ozve - zarezonuje ve chvíli, když ho např. na 2 nebo 3 vytočím nad 5-6 tis. otáček a místo přeřazení nahoru plyn zavřu nebo prudce uberu. To s 95 nedělá. Snad to ničemu nevadí.
Já jsem se zase vrátil k tankování Vervy 100. Ty ostřejší reakce na plyn jsou prostě znatelné (u předchozí motorky Suzuki Intruder M800 ten rozdíl byl minimální), a jak jsem zjistil, pro mě i trochu návykové. Zatím u ní asi zůstanu. Motor se s Vervou 100 zvláštně ozve - zarezonuje ve chvíli, když ho např. na 2 nebo 3 vytočím nad 5-6 tis. otáček a místo přeřazení nahoru plyn zavřu nebo prudce uberu. To s 95 nedělá. Snad to ničemu nevadí.
Please Přihlásit se to join the conversation.
- zahadnytajemny
- Topic Author
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
4 roků 4 měsíců zpět #53787
od Čiko
Čiko replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Abys to, zahadnýtajemný, neměl jednoduché, jestě doplním, že je někdy trochu zcestné řešit, jaký benzín tankovat do mašiny, když jeho kvalita může být všelijaká, "zaručená normou". Nevím, jaké jsou vaše zkušenosti, ale kvalita pohonných hmot na jednotlivých čerpačkách se leckdy výrazně liší. Třeba Benzina si nechávat dělat náhodné rozbory, aby deklarovala kvalitu paliv, které jí dodává (na Plzeňsku) Čepro.
- Čiko
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
4 roků 4 měsíců zpět #53785
od vladom
vladom replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Neviem ako u Vas v CR ale tu v SR co som videl tak aj premiove benziny 98, 100 .. uz obsahuju biozlozku.
95 - je E10
98,100 - su E5 (to mala predtym 95)
95 - je E10
98,100 - su E5 (to mala predtym 95)
- vladom
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Less
Více
- Obdržená poděkování 27
4 roků 4 měsíců zpět #53783
od Čiko
Čiko replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Moje zkušenosti jsou takové, že jsem jezdil léta 95ku. Jednou v zimě jsem Stromku (K7) dopřál aditiva od VIFu. Na jaře jsem ho vytáhl ven a cestou mi ztrácel dech. Několikrát po sobě zdechnul motor, jako kdyby mu došla šťáva. Po nastartování s plným plynem se motor rozběhl, ale byl ucukaný. Při půlce nádrže jsem dotankoval Vervu a celé léto netankoval nic jiného. Neříkám, že hned, ale po čase se motor zklidnil. Šlapal jak švýcarské hodinky a motorka šla znatelně za plynem. Težko říct, jestli byl problém cukání motoru způsobený nekvalitním palivem nebo aditivama. Každopádné od té doby jezdím spíš 100ku. Je znát, jak je pak chod motoru kultivovanější, motorka není tak ucukaná, výkon jde lehce nahoru a dojezd mám větší. Na zimu určitě doporučuji, protože neobsahuje ethanol, který na sebe váže vodu.
- Čiko
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
4 roků 4 měsíců zpět #53776
od Wolf
Smích chytré lidi léčí a jen blbce uráží.
! Lepší je být mrtvý, než druhý !
"Jezdi, aby jsi žil, žij aby jsi jezdil"
Wolf replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Ahoj. Já tu 100 taky dávám čas od času převážně jen kvůli pročištění palivového systému. Výkon je o něco lepší, ale zase, že by to bylo nějak extrémní to ne. Na zimu jej dávám hlavně do starších motorek s klasickým karburátorem, protože u 95 je ten bio-blivajz a ten ucpe trysky a potom ty karbeci rozebírat a čistit mě čím dál tím méně baví dělat . Ale taky třeba stačí do benzínu přidat nějaké aditivum třeba od SONAXU nebo STP . Já osobně používám aditivum od STP. Mají ho jak do stříkaček tak kl. karburátorů.
Smích chytré lidi léčí a jen blbce uráží.
! Lepší je být mrtvý, než druhý !
"Jezdi, aby jsi žil, žij aby jsi jezdil"
- Wolf
Less
Více
- Obdržená poděkování 19
4 roků 4 měsíců zpět #53772
od zahadnytajemny
Píšeš, že je trochu poznat lepší - svižný tah motorky. To cítím taky.
A jaký máš pocit ze "spokojenosti" motoru? Díky.
A jaký máš pocit ze "spokojenosti" motoru? Díky.
- zahadnytajemny
- Topic Author
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
4 roků 5 měsíců zpět #53767
od peterPP
peterPP replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Ahoj,Tankujem 100-ku len občas na prečistenie.Teraz ten benzín išiel cenovo,dole.trošku poznať,že motorka má svižný ťah.Akonahle budu ceny zvýčené tak sa vrátim k 95 ,benzín.
S pozdravom PeterPP.
S pozdravom PeterPP.
- peterPP
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
4 roků 5 měsíců zpět #53764
od E-Ryc
E-Ryc replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
100 davam na zimu, protoze by v ni nemel byt bio-blivajz, jinak obyc 95, tankuju tam, kde dojde. Jedina situace, kdy mi trochu zatrnulo, kdyz mi na jedne albanske benzince (kam jsem po prejezdu hor dojizdel doslova na vypary) nalili do nadrze cosi zluteho z PETek. Ale nastartovalo to a jelo to taky. Takze bych to bral podle "kdo se boji, se*e v sini"
- E-Ryc
Less
Více
- Obdržená poděkování 10
4 roků 5 měsíců zpět #53758
od vanas-v1
vanas-v1 replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
prémiový jsem zkusil,ale nějak to nebylo moc znát,krom ceny
- vanas-v1
Less
Více
- Obdržená poděkování 11
4 roků 5 měsíců zpět #53756
od Sviťa
Sviťa replied the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Já dávám prémiový jen na zimu a občas na "pročištění"
Jestli má benzin s vyšším oktanovým číslem vliv na chod motoru jsem nepozoroval ani na šestpade (2008), ani na litru (2018).
Já mám ale všeobecně špatnej pozorovací talent
Jestli má benzin s vyšším oktanovým číslem vliv na chod motoru jsem nepozoroval ani na šestpade (2008), ani na litru (2018).
Já mám ale všeobecně špatnej pozorovací talent
- Sviťa
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Less
Více
- Obdržená poděkování 5
4 roků 5 měsíců zpět #53755
od zahadnytajemny
Zdravím ještě jednou. Já myslel, že tohle téma bude zajímat více lidí. Asi jsem pozadu s tím, že to řeším, ale mám Stromka teprve krátce. Jiní majitelé už to asi vyřešené mají. Rád bych byl tedy za vaši zkušenost. Co do svých Stromků lijete a jak jim to chutná. Díky.
- zahadnytajemny
- Topic Author
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
4 roků 5 měsíců zpět #53752
od zahadnytajemny
zahadnytajemny created the topic: Jaký benzín? N95 x 100 oktan
Na podzim 2019 jsem koupil nový V-Strom 650. Dle instrukcí prodejce jsem prvních zajížděcích 2000 km používal pouze natural 95 (Efecta95). Od té doby už asi 1000 km tankuji pouze Vervu 100.
V manuálu se píše benzin 91 a vyšší. Kompresní poměr je 11,2:1. Sám si nejsem jistý, zda je lepší pro motor používat především - dlouhodobě benzin 95-ku nebo prémiovější 100 oktanové benziny (Verva 100). O peníze mi nejde. Rád bych motoru dopřál to nejlepší.
O tom, že Verva 100 nebo podobná prémiová paliva jsou většinu moderních motorů minimálně krátkodobě, na zimu nebo občas prospěšná minimálně z "tzv." čistícího účinku, asi není sporu. Ale dlouhodobé primární používání nějaké typu paliva je něco jiného.
Dal jsem si práci a obvolal většinu značkových servisů Suzuki u nás s jasnou, stručnou otázkou a výsledek je cca 50:50.
Polovina by prioritně tankovala 95 a prémiové 100 oktanové paliva dopřála jen přes zimu nebo občas na větší počištění a druhá půlka by doporučila určitě trvale co nejlepší palivo, pokud to peněženku nebolí.
Udělal jsem si tedy takový pokus. Poznat na chování motorky změnu při přechodu na kvalitnější (100 oktanové palivo) palivo nebylo tak markantní. Udělal jsem to opačně a změna byla cítit daleko jasněji. Po cca 900 km v posledních týdnech na Vervě 100 jsem jeden den na tomto palivu ještě najezdil cca 30 km, soustředil se na reakce motorky..."dojezdil" nádrž, natankoval plnou (18 L z 20 L nádrže) opět Efectou 95 a hned absolvoval dalších cca 70 km na tomto palivu. A změna chování motorky a motoru byla krásně zřejmá už po pár kilometrech. Jako bych přepnul palivové mapy z ostřejší-sportovnější na jemnější-klidnější-turistickou. Reakce plynu a akcelerace se stala méně ostrou, plynulejší. Někdo by asi řekl, že ztratila náznak sportovnosti a síly, zlenivěla. Možná. Ale motorce a jejímu charakteru to tak mám pocit více sedí. Motor se uklidnil a jakoby uvolnil, změkčil. Najednou z něj cítit, že nejede "nadoraz" a zůstává mu nějaká nevyužitá výkonnostní rezerva. Jako když si povolíte knoflík na kalhotech nebo košili u krku. Na Vervu sice jel ostřeji, ale bylo z něj cítit i slyšet, že v něm už není žádná rezerva, jede nadoraz, je to jeho strop. A nejsem si jistý, jak by se to projevilo při dlouhodobém používání.
Schválně by mě zajímalo, jakou zkušenost máte vy, jaké palivo používáte a zda někdo trvale jezdí na prémiovém benzínu? Díky moc.
V manuálu se píše benzin 91 a vyšší. Kompresní poměr je 11,2:1. Sám si nejsem jistý, zda je lepší pro motor používat především - dlouhodobě benzin 95-ku nebo prémiovější 100 oktanové benziny (Verva 100). O peníze mi nejde. Rád bych motoru dopřál to nejlepší.
O tom, že Verva 100 nebo podobná prémiová paliva jsou většinu moderních motorů minimálně krátkodobě, na zimu nebo občas prospěšná minimálně z "tzv." čistícího účinku, asi není sporu. Ale dlouhodobé primární používání nějaké typu paliva je něco jiného.
Dal jsem si práci a obvolal většinu značkových servisů Suzuki u nás s jasnou, stručnou otázkou a výsledek je cca 50:50.
Polovina by prioritně tankovala 95 a prémiové 100 oktanové paliva dopřála jen přes zimu nebo občas na větší počištění a druhá půlka by doporučila určitě trvale co nejlepší palivo, pokud to peněženku nebolí.
Udělal jsem si tedy takový pokus. Poznat na chování motorky změnu při přechodu na kvalitnější (100 oktanové palivo) palivo nebylo tak markantní. Udělal jsem to opačně a změna byla cítit daleko jasněji. Po cca 900 km v posledních týdnech na Vervě 100 jsem jeden den na tomto palivu ještě najezdil cca 30 km, soustředil se na reakce motorky..."dojezdil" nádrž, natankoval plnou (18 L z 20 L nádrže) opět Efectou 95 a hned absolvoval dalších cca 70 km na tomto palivu. A změna chování motorky a motoru byla krásně zřejmá už po pár kilometrech. Jako bych přepnul palivové mapy z ostřejší-sportovnější na jemnější-klidnější-turistickou. Reakce plynu a akcelerace se stala méně ostrou, plynulejší. Někdo by asi řekl, že ztratila náznak sportovnosti a síly, zlenivěla. Možná. Ale motorce a jejímu charakteru to tak mám pocit více sedí. Motor se uklidnil a jakoby uvolnil, změkčil. Najednou z něj cítit, že nejede "nadoraz" a zůstává mu nějaká nevyužitá výkonnostní rezerva. Jako když si povolíte knoflík na kalhotech nebo košili u krku. Na Vervu sice jel ostřeji, ale bylo z něj cítit i slyšet, že v něm už není žádná rezerva, jede nadoraz, je to jeho strop. A nejsem si jistý, jak by se to projevilo při dlouhodobém používání.
Schválně by mě zajímalo, jakou zkušenost máte vy, jaké palivo používáte a zda někdo trvale jezdí na prémiovém benzínu? Díky moc.
- zahadnytajemny
- Topic Author
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
Moderátoři: Mates